Ruokakoulu – Matskolan -hanke
Ruokakoulu – Matskolan oli kaksikielinen, kansallinen yhteistyöhanke, jossa kehitettiin uutta tuotetta lasten ruokakasvatukseen. Ruokakoulu on ruokaan liittyvää tekemistä, kokemuksia ja elämyksiä sekä virkistäviä liikuntatuokioita. 4H-yhdistykset järjestävät ruokakouluja kesäisin hankkeen loppumisen jälkeenkin eri puolilla Suomea.
Lapsille tarjotaan mahdollisuus kokea RUOKAILOA kaikin aistein ja nauttia liikunnan riemusta. Ruokakoulu sopii 8–12-vuotiaille pojille ja tytöille. Se tarjoaa 4–5 päivänä hauskaa ja hyödyllistä toimintaa koulujen loma-aikoina.
Tavoitteet
Ruokakoulussa lisätään lasten tietoja ja taitoja liittyen
- ruoanvalmistukseen
- kunnolliseen ravitsemukseen ja
- liikuntaan
Ruuanvalmistuksen, yhdessä tekemisen ja kokemuksien kautta lapset oppivat
- tuntemaan suomalaisen ruokaketjun,
- arvostamaan hyvää ruokaa,
- käyttämään kotimaisia, sesongin mukaisia raaka-aineita oman ruokakulttuurimme mukaisesti,
- vastuullisen ruoan tuotannon ja kulutuksen piirteet ja
- hyvän ravitsemuksen ja liikunnan merkityksen kasvussa, jaksamisessa ja hyvinvoinnissa.
Ruokakoulun tavoitteena on lisäksi edistää paikallista, alueellista ja kansallista verkostoitumista lasten ruokakasvatuksessa.
Toimijat
Ruokakoulu – Matskolan oli yhteistyöhanke, johon osallistuvat Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulu toteutettiin maa- ja metsätalousministeriön avustuksella 2013-2016. Hankkeen jälkeen Ruokakoulun leiritoiminta on jatkunut ympäri Suomea.