Ruokakoulu hanke

Ruokakoulu – Matskolan on kaksikielinen hanke, jossa kehitetään uutta tuotetta lasten ruokakasvatukseen. Ruokakoulu on ruokaan liittyvää tekemistä, kokemuksia ja elämyksiä sekä virkistäviä liikuntatuokioita. Lapsille tarjotaan mahdollisuus kokea RUOKAILOA kaikin aistein ja nauttia liikunnan riemusta. Ruokakoulu sopii 8–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Se tarjoaa 4–5 päivänä hauskaa ja mielekästä toimintaa koulujen loma-aikoina.

Ruokakoulussa lisätään lasten tietoja ja taitoja liittyen
- ruoanvalmistukseen
- kunnolliseen ravitsemukseen ja
- liikuntaan.

Ruuanvalmistuksen, yhdessä tekemisen ja kokemuksien kautta lapset oppivat
- tuntemaan suomalaisen ruokaketjun,
- arvostamaan hyvää ruokaa,
- käyttämään kotimaisia, sesongin mukaisia raaka-aineita oman ruokakulttuurimme mukaisesti,
- vastuullisen ruoan tuotannon ja kulutuksen piirteet ja
- hyvän ravitsemuksen ja liikunnan merkityksen kasvussa, jaksamisessa ja hyvinvoinnissa.

Ruokakoulun tavoitteena on lisäksi edistää paikallista, alueellista ja kansallista verkostoitumista lasten ruokakasvatuksessa.

Ruokakoulu – Matskolan on yhteistyöhanke, johon osallistuvat Suomen 4H, Finlands svenska 4H, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Folkhälsan sekä Maito ja Terveys ry. Ruokakoulu toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun avustuksella.

Ruokakoulu – Matskolan -hankkeen toteutuksesta ja kehittämisestä vastaa projektipäällikkö yhdessä ohjausryhmän kanssa.

Ruokakoulujen käytännön toteutuksesta vastaavat 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea. Vuonna 2013 järjestettiin yhteensä 26 ruokakoulua, joista suomenkieliset 4H-yhdistykset järjestivät 13. Vuonna 2014 suomenkielisiä ruokakouluja järjestetään 15.